Veel gestelde vragen:

Afhankelijk van de gist en temperatuur start de vergisting binnen 72 uur. Als je geen activiteit in het waterslot ziet wordt dat meestal veroorzaakt doordat het gistvat niet luchtdicht is. Vooral gietemmers en kenstof gistten kunnen hier last van hebben, Als er na 72 uur nog geen vergisting is, dan eerst het SG meten om te zien of dit toch niet gedaald is en je toch een lek hebt in het gistvat. Als je de gist hebt toegevoegd als de wort nog boven de 40 graden is, is de gist overleden en zul je nieuwe gist moeten toevoegen. Zorg dat de temperatuur van het gistvat/wort 20 graden is.

Is het gemeten eind SG wel correct gemeten ? Als het met een refractometer gemeten is moet je een correctie uitvoeren. Formule staat hiervoor op internet. Vaak helpt het om de temperatuur te verhogen en met het gistvat te zwenken. Als dat niet helpt kun je gistvoeding toevoegen. Helpt dat ook niet dan met verse gist (dezelfde gist) een starter maken en die toevoegen.

Kijk eens naar deze tabel : https://www.saltcitybrewsupply.com/media/YeastComparison3.pdf

 

Kijk eens naar deze tabel :

https/www.brouwstore.nl/media/Hops_NL.pdf

Je kunt bottelen als het bier uitgegist is. De vergisting duurt zolang tot het bier uitgegist is. Als je het nl het bier in flessen doet (bottelen) voordat het uitgegist is kunnen de flessen uit elkaar springen.

Hoe weet je nu of het bier uitgegist is? door te meten. Meet het SG van het bier met een tussen pauze van 1-2 dagen. Als het SG niet meer afneemt kun je bottelen.

De duur van de vergisting is sterk afhankelijk van de temperatuur en hoe constant deze is. Als de temperatuur van het gistvat bv rond de 20 graden is en het gistvat ' s nachts niet te veel afkoelt zou je de eerste SG meeting na 2 weken kunnen doen.  Is de temperatuur lager en is het gistvat onderhevig aan temperatuur schommelingen dan duurt het langer bv 3 weken

Overhevelen tussen hoofdgisting en nagisting doe je om het gist depot kwijt te raken ivm smaakafwijkingen, autoloze. Dit treedt echter pas op als het jonge meer dan 3 weken op de dode gist staat. Als je binnen 3-4 weken botteld heb je nauwelijks kans op autoloze smaak en hoef je eigenlijk niet over te hevelen. Als je gebruik maakt van een conisch gistvat kun je ook dode gist aflaten. Wil je wel tussentijds overhevelen doe dit dan op tijd. Meteen als de hoofdgisting is afgelopen of bijna is afgelopen. Door het overhevelen voeg je nl zuurstof toe aan je gistvat. Door op tijd over te hevelen zorg je ervoor dat de zuurstof (lucht) uit het gistvat verdreven wordt door de nog lopende vergisting.

Recepten vind je op het forum hobby brouwen. Recepten van bieren die een prijs gewonnen hebben staan op : https/www.hobbybrouwen.nl/forum/indez.php/board,5.0.html

voor kloon brouwsels is er deze : https://hobbybrouwen.nl/forum/index.php/board,10.0.html

De bitterheid van je bier wordt bepaald door het alpha zuur in de hop en de kooktijd van de hop. Hoe hoger het alpha zuur gehalte en hoe langer de hop meegekookt wordt hoe bitterder het bier. Stel het recept zegt 50gr cascade met 8.0% alphazuur bij 60min kokemn. Stel de nieuwe cascade hop heeft een alphazuur 6% dan is de omrekening 50 x 8.0/6=66.6g.

Bij hop die 15 tot 10 minuten voor het einde koken wordt toegevoegd hoef je geen omrekening te doen. Deze hop zorgt alleen voor het aroma van het bier en niet de bitterheid.