Normaal bier

Het komt er niet heel vaak van, maar als het even kan pik ik in de zomer graag een bierfestivalletje mee. Lekker in het zonnetje genieten van een paar voor mij onbekende biertjes samen met andere biergenieters. Er zijn slechtere manieren om een vrije dag door te brengen.

Zo was ik in juni op het Deventer bierfestival. Een leuk, niet al te grootschalig festival met een heleboel kleine, ambachtelijke brouwerijen. Sommige kwamen uit de buurt, maar de meeste kwamen van wat verder. 

Opvallend op het festival vond ik dat de tijd dat bierfestivals bevolkt werden door oudere mannen met iets teveel buik voorgoed voorbij is. Dit festival werd vooral bezocht door jonge gezinnen. De verdeling man/vrouw was zo’n beetje 50/50, de gemiddelde leeftijd lag ver onder de 50 en je moest goed uitkijken niet over een peuter te struikelen. Veel hipsterbaardjes, dat dan weer wel. De kraftbeerhype leeft duidelijk onder jongere Nederlanders. Uitstekend. Ik werd er helemaal blij en warm van, al zal de consumptie van lekkere bieren daar ook zeker toe hebben bijgedragen.

Er stond 1 wat grotere brouwerij op het festival: Gulpener en deze brouwerij had twee bijzondere bieren bij zich: een Berliner Weisse en de zogenaamde Fik de Foeder, een collaboration brew met een kleine Belgische brouwerij. Dit laatste bier had een mooie houtsmaak, naast een rijke moutbelevenis. Allebei voortreffelijke bieren. Ik werd helemaal gelukkig van het feit dat een grotere brouwerij dit soort bieren op de markt zet.

Op het moment dat mijn gelukzalige roes zich op een hoogtepunt bevindt, passeren twee mannen. De ene schreeuwt blij tegen de andere, wijzend op de tap met Gulpener pils: “Hé Freek, ze hebben hier ook normaal bier!”.

Normaal bier.

Ken je dat gevoel? Dat je er als puber erachter komt dat je ouders sex hebben. Of dat je ontdekt dat je kind rookt. Normaal bier; ik vind dat tegenwoordig alles behalve een fabriekspils. Normaal bier, dat is bier met veel smaak, met speciale mouten en/of aromatische hoppen. Toch? 

Het komt dus voor: mensen die naar een bierfestival gaan vol met heerlijke, creatieve en vernieuwende bieren en vervolgens een standaard pils drinken. En dit dan “normaal bier” noemen. De craftbier beweging heeft dus nog een wereld te winnen, ondanks het groeiende marktaandeel.

Ik nam nog maar een Berliner Weisse en prees de man achter de tap uitbundig voor dit voortreffelijke bier in de hoop dat hij de pilsdrinker niet had gehoord. Stel je voor dat brouwers weer gaan denken dat ze alleen pils moeten gaan brouwen.

Dus, bierliefhebbers aller landen: komt allen naar bierfestivals en laat de pilstap links liggen. Tenzij het een gekoudhopt, ongefilterd met echte hop gebrouwen ambachtelijke pils is, natuurlijk.

Adrie Otte