Brouwen om te drinken of drinken om te brouwen??

Uit eigen ervaring weet ik dat je als hobbybrouwer een behoorlijke ontwikkeling doormaakt vanaf het moment dat je met het brouwvirus wordt besmet. De één gaat wat sneller dan de ander maar er zijn volgens mij vrijwel geen uitzonderingen wat dat betreft.

Buiten de ontwikkeling met betrekking tot het brouwproces, kennis van ingrediënten, receptontwikkeling en thuis raken in de verschillende biertypen is er nog een, in mijn ogen, belangrijk aspect belangrijk voor de brouwer.

Het drinken van bier!
De vraag is nu; “Brouw je om te drinken of drink je om te brouwen?”

Veel mensen willen zelf bier gaan brouwen met het argument dat zij dan geen of in ieder geval minder bier meer te hoeven kopen. Op zich is het een logische gedachte lijkt mij en gelijk een legitiem argument om deze hobby te verantwoorden richting jouw portemonnee.

Het vooruitzicht op een eigen bier voorraad is een mooi streven maar koop je dan ook echt weinig tot geen bier meer in de winkel? Trek je altijd een thuisbrouwsel open? Ga je dan niet meer op een terras zitten voor een biertje maar naar het park met je eigen biertje? Naar een feestje steevast met een kratje homebrews onder de arm?

Ik durf te beweren dat veel hobbybrouwers hun eigen brouwsels redelijk ontrouw zijn en redelijk wat bier kopen want…...

als ik op een bierfestival ben………....…kom ik hobbybrouwers tegen.

een avondje naar de kroeg en…………...….ik kom hobbybrouwers tegen.

bij de lokale slijter………………………………..…kom ik hobbybrouwers tegen.

bij brouwerijbezoeken (incl. proeverij).............................kom ik hobbybrouwers tegen.

een bijeenkomst van een plaatselijk bier proefgilde…..….…. en wie kom ik tegen?…

Voor de duidelijkheid dit is geen uiting van ongenoegen maar een constatering om mijn punt wat kracht bij te zetten. Dat ik jullie overal tegenkom vind ik namelijk wel erg gezellig.

Het is niet zo dat ik mezelf direct in de alcoholisten hoek wil parkeren maar feitelijk koop en drink ik wel meer bier sinds ik brouw.

Herkenbaar? Lees dan verder! Niet herkenbaar? Tsja.. ach.. lees dan toch maar verder! Je bent nu al zo ver gekomen. De rest kan er ook nog wel bij!


Wat voor drinker ben jij? Ga jij voor grote hoeveelheden, zo hoog mogelijk abv, verfijnde geuren en smaken of doe je gewoon waar je op ‘het’ moment zin in hebt? Zelf heb ik op mijn voorhoofd de sticker geplakt waarop staat dat ik doe waar ik zin in heb maar dan wel met mate.

Dat was een aantal jaren geleden wel anders.
Toen ik begon met brouwen wilde ik bieren brouwen die ik al kende en waarvan ik wist dat ik ze lekker vond. Hetzelfde deed ik met de bieren die ik nuttigde.
Nu, enkele jaren later, is dat volledig anders. Zelfbenoemde bierliefhebber die ik inmiddels denk te zijn wordt alles nu als een soort ballotage commissie bekeken, geroken, geproefd en beoordeeld.

Door al het ruiken en proeven ga je ook anders naar de bieren kijken. Je ontwikkelt een referentiekader van geuren en smaken die je voorheen niet kende. Bieren die ik eerder niet lekker dacht te vinden, zoals hele donkere, zure en ook bittere bieren, ga je toch maar proeven. Hierdoor ontstaat door de combinatie met het brouwen, waarbij je kijkt hoe en waarvan iets gemaakt wordt, toch een waardering. Uiteindelijk zitten tussen de stijlen die ik voorheen niet lekker dacht te vinden nu de lekkerste bieren die ik, tot nu toe, heb gedronken.

In de winkel zie je mij zelden nog een bier kiezen die ik al heb gehad. Ik wil telkens wat anders, iets nieuws. Als een soort nomade ga ik van bier naar bier en hoop natuurlijk altijd iets nieuws te ontdekken. Dit brengt veel wisselende contacten en resultaten met zich mee. Gelukkig is er nog geen biergerelateerde SOA bekend anders was ik allang de sigaar geweest.

Bij het brouwen is dit ook inmiddels zo gegroeid. Elke keer een andere stijl of bijvoorbeeld een kruising van twee stijlen. Rommelen met ingrediënten en het altijd net even anders proberen te doen wat betreft receptontwikkeling. Hetzelfde geldt ook voor het brouwproces. Ik brouw af en toe nog wel mijn eigen ‘bewezen’ recepten maar heel vaak pas ik dan toch nog hier of daar iets aan.

Bij het bedenken van nieuwe recepten laat ik mij vaak gedeeltelijk beïnvloeden door ervaringen die tijdens het drinken van bepaalde bieren zijn opgemerkt. Drinken is dus ook een soort oriëntatie op een eventueel volgend brouwsel.

Daarnaast is ook het gekozen doel zoals bijvoorbeeld het biertype bepalend in de keuzes en combinaties die je hier verder bij maakt.

Om antwoord op de gestelde vraag te geven moet ik toegeven dat ik ben begonnen met brouwen om te drinken maar tegenwoordig drink ik dus ook om te brouwen.Het drinken en daarmee ook kopen van speciaalbier is voor mij een aan brouwen verwante hobby. Dit overigens inclusief het vullen van een welbekende app waarvan ik de naam hier niet zal noemen. (… of krijg ik een extra badge als ik dat wel doe??). Twee hobby’s dus voor de prijs van één? Mmm .. dat dan weer niet, maar wel onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Een ‘package deal’ waarbij je een heel sociaal netwerk van bierliefhebbers en brouwers, proeven van de meest uiteenlopende bieren, ontwikkeling van smaak en reukvermogen en een gigantische onderlinge uitwisseling van kennis en kunde kado krijgt.

Drink dus om te brouwen en brouw om te drinken maar vergeet vooral niet er ook van te genieten als je drinkt!

17-11-2016, Wolter Jonkman