Bier revolutie

In wat voor een mooie tijd leven wij momenteel. Bijna overal waar je komt in Nederland is er in de horeca een bierkaart. De één nog uitgebreider dan de andere maar met pils alleen kom je er niet meer. Soms zijn de bierkaarten zo bijzonder dat het kiezen een ware opgave is. Voor de beginnende bierdrinker lijkt dit de gewoonste zaak van de wereld. Als die zin in een IPA heeft kan deze kiezen uit verschillende soorten. Zelf behoor ik inmiddels niet meer tot de beginnende bierdrinker. Ik ben helaas van de pils generatie.

In de tachtiger jaren kon je voornamelijk pils krijgen in een café of disco. Disco hoor ik u denken. Een disco was een café met dansvloer met een verhoging voor een DJ die meestal veel te harde muziek draaide. Als je aan de bar wilde bestellen stond je met drommen te wachten tot je kon bestellen. Het makkelijkst was om drie bier te schreeuwen en als ze het verstonden dan kreeg je standaard drie pils. Nu woonde ik vroeger aan de Belgische grens en naast de plaatselijke disco was er een café van dezelfde uitbater. Daar hadden ze behalve pils ook een dubbel bier. Vraag me niet waarom maar het café was op een steenworp afstand van la trappe maar bij een dubbel kreeg je standaard een westmalle dubbel. Jongens wat smaakte die lekker, meer alcohol en smaak. Na enkele dubbel bieren was je wel verzadigd. Uiteindelijk zat ik vaker in het café dan in de disco om mijn favoriete dubbel te drinken. Hoe noordelijker je in Nederland kwam hoe minder kans er was op mijn favoriete dubbel.

Jaren gaan voorbij en mijn smaak veranderde en een mijn favoriete bier werd Mc Chouffe. 15 jaar geleden moest ik in mijn stad naar een speciale slijter waar ze mijn Mc Chouffe hadden. Inmiddels kon je overal al wel bijzondere bieren krijgen dus pils werd door mij alleen nog gedronken op feesten en partijen.

Vijf jaar geleden belandde ik bij toeval in een brouwwinkel en dat was alsof ik het licht gezien had. Je kunt dus je eigen bier maken naar je eigen smaak in je eigen hoeveelheid. Ik was als oude dubbel drinker natuurlijk meteen verkocht. Nu ligt de bierwereld pas echt aan mijn voeten. Als ik zin een saison heb dan brouw ik deze en verhipt hij smaakt nog ook.

Momenteel schieten de brouwerijen als de spreekwoordelijke paddenstoelen uit de Nederlandse aardbodem. Hun bieren zijn veelal gewoon in je plaatselijke supermarkt voorhanden. Handig om af en toe je eigen brouwsel te vergelijken met een commerciële. Je kunt wel zeggen dat het een echte revolutie is. Voor mij begon de revolutie per toeval toen ik er achter kwam dan deze oude dubbel drinker het sapje zelf kon brouwen. In wat voor mooie tijd leven wij!

22-9-2017 Ad van Nuenen