Bier op Vakantie

 Het is zo ver!! We hebben ijsheiligen gehaald en het is uit met de ijs en sneeuwpret. Ik kijk nu al reikhalzend uit naar de zomerperiode. Lekker op vakantie!! Het werk even aan de kant en nog meer tijd voor leuke bezigheden met de familie. Hopelijk wordt het mooi weer.


Voor komende zomer weet ik nog niet waar ik heen ga of wat ik ga doen. Dat zal de komende weken/maanden nog wel vorm krijgen. Lekker op de bonnefooi binnen één of meerdere, vooraf geselecteerde, landen rondtrekken vind ik vaak het leukst om te doen maar daarover zal iedereen zijn eigen mening en gevoel hebben. Het is fijn om vooraf niet precies te weten waar je terecht komt en we plannen normaal gesproken vrijwel niets om geen “moetjes” te hebben.
Tijdens één van mijn laatste dagdromen over wat ik eventueel zou kunnen gaan ondernemen in de vakantie bedacht ik mij ineens dat het wel leuk zou zijn om mijn ervaringen en aanpak met jullie te delen.

Balans

Volgens mij hebben veel brouwers net als ik wel een ‘gezonde’ neiging om tijdens de vakantie ook de bierige zaken op te zoeken.
Ik vind het leuk om met bier uit het land waar ik ben geweest thuis te komen. Waar mogelijk probeer ik mijn slag te slaan. In de auto heb ik nog een paar “geheime” compartimenten waar genoeg flesjes veilig vervoerd kunnen worden.
Verder zijn alle plekken waar bier gebrouwen wordt in potentie interessant wat mij betreft.
Hierbij is het de kunst om de gezonde balans te houden tussen wat het gezin wil en mijn drang om de hobby helemaal uit te diepen. Dit gaat mij op zich wel redelijk af heb ik het gevoel. Hopelijk kunnen mijn gezinsleden dit beamen na het lezen van dit artikel.
Iedereen die met anderen op reis gaat heeft vast te maken met een gezonde natuurlijke weerstand of lichte aversie tegen wéér een bezoek aan een brouwerij of andere “geweldige” bier plek. Dit zal bij de één of ander nog wel kunnen verschillen en hangt vast samen met de (des)interesse van de rest van het reisgezelschap. Binnen mijn eigen gezin ben ik gezegend met een redelijk hoog tolerantie- en interesseniveau zodat er toch met enige regelmaat tijd is om iets met bier/brouwen in de hoofdrol te ondernemen.

Planning

Het rondreizen heeft voor wat betreft het bezoek aan brouwerijen en andere doelen voor en nadelen. Je bent namelijk niet altijd op het juiste moment op de juiste plaats en het is ook niet zeker of je wel in de buurt van een gewenste plek zal komen. Soms loop je hierdoor tegen een prettige verrassing aan en op een ander moment sta je met lege handen.
Af en toe is dat laatstgenoemde best frustrerend maar meestal heeft het achteraf ook wel weer z’n charme.
In het verleden kwam ik er ook vaak pas later achter wat ik voor moois had gemist als ik weer terug was van vakantie.
Daar heb ik nu iets op gevonden.
Afgelopen jaar werd ik geconfronteerd met een google maps kaart met daarop alle (of in ieder geval zoveel mogelijk) bierige plekken in Nederland. Deze kaart wordt beheerd door mede-blogger Jacques Bertens die hem heeft geïntroduceerd op het hobbybrouwen forum. (Inmiddels is deze kaart overigens onderdeel geworden van de website bierisbest.nl)
Door deze kaart werd ik op een idee gebracht om dit zelf ook te gaan doen. Vanaf dat moment maak ik voor elk land waar ik heen ga een kaartje in google maps met daarop alle voor mij interessante brouwerijen, biercafés en verkooppunten van speciaalbier. Ik plak er gelijk een link van de website of facebookpagina bij voor eventuele relevante info.

Je moet er wel even voor gaan zitten om alle input te verzamelen. Bij het uiteindelijk vullen van de kaart is het, als je door hebt hoe het werkt, een fluitje van een cent. Het kost dus wel wat tijd maar die is direct nuttig besteed en geeft ook veel voorpret. Bijkomend voordeel is wel dat je gelijk van een heleboel plaatsen weet dat er “iets” is. Op basis daarvan worden sommige keuzes voor nieuwe reisdoelen binnen de vakantie ook nog wel eens positief beïnvloed.
Als ik nu ergens kom check ik mijn kaart en weet precies waar de brouwerijen of andere bierige plekken zijn en heb ik ook een link van een eventuele website.
In de zomer van 2016 heb ik zo’n kaart voor het eerst gebruikt en het werkt perfect.

Op Reis

Augustus 2016 inKopenhagen. Nou dan weet je het wel. Toch maar even langs die zeemeermin in de haven.. Vanaf die plek kun je aan de overkant van het water (al snel zo'n 400 meterverderop) de barrel opslag van Mikkeller zien liggen. Ohhh wat een ‘mooi’ gebouw met het herkenbare logo… zelfs op de foto herken je het bijna niet. “Gaan we nu verder Pap? Het is pas 10 uur en vast nog niet open daar aan de overkant”. 
Daarna fietsen huren en een mooi stukje door de stad rijden met voor mij één van de doelen Amager Bryghus. Voor de deur van de op dat moment ‘gesloten’ brouwerij (aaaarrrrgggghh) lekker gepicknickt. Het valt mij op dat er twee gezinsleden een grotere glimlach op hun gezicht hebben dan normaal. Al met al een lekkere lunch. (snik)
Verder met de fietstocht, wat overigens een erg leuke manier is om zo’n stad te leren kennen, richting de Mikkeller bar. Jaaaaa… open. Wat smaakt een zorgvuldig uitgezocht biertje dan lekker. Al met al een goeie dag met voor iedereen wat wils en veel momenten waarop er meerdere mensen blij waren.

Enkele dagen later in het mooie stadje Nora (Zweden) kom ik er min of meer bij toeval achter dat op een locatie waar wat oude industriegebouwen zijn getransformeerd in kunstenaarsateliers en wat ambachtswinkels ook een brouwerij is gevestigd.
Nora brygghus blijkt open en er is leven in de brouwerij. Een heel kleine compacte microbrouwerij. Het blijkt een soort van collectief te zijn waar een groep van een man/vrouw of zeven de klussen verdelen. Twee van hen zijn aanwezig en laten het toe dat we even een blik naar binnen werpen. Als zij begrijpen dat we iets meer van het brouwproces en over bier weten volgt er een gezellig gesprek over het brouwen daar en de installatie die ze gebruiken. Altijd leuk om mensen gepassioneerd over het ambacht te horen vertellen.
Deze brouwerij staat niet op de kaart. Kortom geen tropische maar een Scandinavische verrassing die gelijk werd toegevoegd.
Om niet te verzanden en er een heel lang reisverslag van te maken zal ik nog één dag beschrijven.
Deze dag is achteraf bezien zeker noemenswaardig want hieruit zal blijken dat sommige gezinsleden er behoorlijk wat effort in stoppen om niet alle bierige activiteiten te laten plaatsvinden.

Een qua weer mooie dag die zich afspeelt in Örebro (Zweden). De kinderen willen een tropisch zwemparadijs bezoeken naast onze camping. Dat is de kans dacht ik nog.
Samen met mijn vrouw lekker aan de wandel om te kijken of we een net geopende brouwerij kunnen vinden op een redelijk groot industriegebied. Verder is in de stad de Närcke Kultur Bryggeri gevestigd en daar wil ik zeker gaan kijken.
Zonder veel omwegen en problemen vinden we het pand waar de, een paar maanden geleden, geopende brouwerij Örebro Bryghus zich heeft gevestigd. Alles lijkt potdicht te zitten maar na een paar bescheiden kloppen op de deur gaat deze toch open.
Een uur later gaan we na een praatje een korte prive tour door de brouwerij weer verder. In Zweden is het door de wet- en regelgeving rond alcohol niet toegestaan om bij de brouwerij te bier te schenken dus het kleine beetje uit een gistvat dat voor een meting werd gebruikt lukte nog wel maar verder ligt het ingewikkeld. De bieren van deze brouwerij ga ik zeker kopen bij de staatsslijterij (systembolaget) wat de enige plaats is waar je alcoholhoudende drank kan kopen dat meer dan 3,5% bevat.

Zo, tijd om  richting Närcke Kultur Bryggeri te gaan want daar wilde ik graag nog eens heen. Een leuke maar flinke tippel dus onderweg ook nog even gestopt voor een heerlijk lunch met een mooi biertje erbij van een andere Zweedse brouwer.
Nog een paar honderd meter en dan zullen we er zijn. Gaat jouw telefoon schat? Oh ja.. .. “Hej jongen hoe gaat het in het zwembad?” ... (ah zoonlief)  ....”Gevallen?? ...Waar??”....  (leg hem uit waar de pleisters liggen dan kunnen we verder)... “Van de waterglijbaan??  Heeft ze veel pijn??”..... (kom kusje erop en verder..).... “Ze denken dat het gebroken is???”....(neeeeeeeee)... “We komen er aan…Tot zo”.


Je raad het al de rest van de middag in het plaatselijke ziekenhuis doorgebracht en onderweg naar het ziekenhuis nog even kunnen wijzen.. “Kijk daar is de brouwerij waar we heen wilden gaan!”
De volgende dag was het al volledig duidelijk dat een gebroken sleutelbeen en kamperen letterlijk kramperen betekent dus hebben we ingepakt en zijn we maar naar huis gegaan.

Wat doe jij op vakantie?
Volledig niets met bier?
Alles in het teken van bier?
Of iets daar tussenin?

19-5-2017, Wolter Jonkman