Toeval of toch niet

Het winnen van een prijs bij een wedstrijd voor hobbybrouwers is een lotje uit een loterij wordt wel eens beweerd, maar is dat zo? In dit artikel kun je lezen hoe je de kans op het winnen van een prijs kunt vergroten.

Oefenen

Het begint met veel brouwen. Hoe vaker je brouwt des te meer praktische kennis je hebt. Want prijzen winnen is zeker niet een kwestie van het lezen van goede leerboeken. Theoretische kennis helpt.  Echter zonder deze kennis goed in de praktijk te brengen zul je geen prijzen winnen. Hetzelfde geldt overigens voor dure brouwapparatuur. Een dure installatie zorgt niet per definitie voor een beter bier. Het gaat er om wat je er mee doet en of je de handelingen op het juiste moment uitvoert. En of je goed op de hygiëne en het voorkomen van oxidatie let. Simpele maatregelen zoals continu opruimen, dweilen als je wort geknoeid hebt en je spullen goed schoonmaken na het brouwen zorgen er voor dat infecties minder kans hebben. Koppelingen die niet lekken, slangenklemmen goed aandraaien  en hete wort niet laten kletteren zijn eenvoudige maatregelen om oxidatie te voorkomen.

Hoe goed je ook kunt brouwen er is meer nodig om in de prijzen vallen. Weten wie in de jury zit is de sleutel tot het winnen van een wedstrijd. Zijn het getrainde BKG-juryleden? Commerciële brouwers? Gerenommeerde bierkenners? Of een mix van dergelijke juryleden. Verder is het belangrijk te weten wat het doel is van de wedstrijd.

Open Nederlands Kampioenschap

Bij het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) en soortgelijke wedstrijden bestaat de jury volledig uit BKG-juryleden. Deze keurmeesters zijn getraind in het herkennen van brouwfouten en het rangschikken van bieren aan de hand van een juryformulier waarbij smaak en geur, maar zeker ook het overeenkomstig zijn van een bier met een bestaand biertype een grote rol spelen. Om een prijs te winnen hoor je zoveel mogelijk een bier te brouwen dat past binnen de hokjes van de biertype-indeling van het BKG. Op de site van het BKG staat weliswaar dat een biertype-indeling geen vaststaand feit is en dat biertypen onderhevig zijn aan veranderingen doch het is wel de laatste versie van deze indeling die de keurmeester naast zich heeft liggen als hij aan het keuren is. Het is daarom van belang te zorgen dat je bij het ONK een bier inzendt dat perfect past binnen de actuele biertype-indeling van het BKG. Ook een keurmeester heeft behoefte aan een richtlijn.

Verder moet je er bij het ONK rekening mee houden dat het de grootste wedstrijd is die georganiseerd wordt in Nederland. Bepaalde biertypen zoals witbier, tripel, IPA, dubbel en quadrupel zijn heel populair. Om je kans op een prijs te verhogen doe je er goed aan een minder bekend biertype in te zenden. Jouw inzending valt hierdoor veel meer op. Zeker als je bier van goede kwaliteit is scoor je bij de laatste ronde, waarbij uit de prijswinnaars van de verschillende klassen de algemeen kampioen wordt gekozen, beter.

Brand wedstrijd

Als je bij de Brand wedstrijd wilt winnen zul je een andere strategie moeten volgen. Bij deze wedstrijd is het van belang rekening te houden met het feit dat het winnende bier uiteindelijk in de horeca getapt wordt en in de winkels komt te liggen. Dat betekent overigens niet dat je een allemansvriend moet brouwen. Jouw bier moet namelijk wel tussen alle inzendingen opvallen. Houd er bij deze wedstrijd rekening mee dat de specificaties van het bier heel gedetailleerd zijn. Met behulp van goede brouwsoftware kun je je brouwsel sturen. Uiteraard is het van belang dat je ook een goede leverancier van je brouwspullen hebt. Want als je bijvoorbeeld een mout geleverd krijgt die veel donkerder is dan op de verpakking staat (overkwam mij onlangs) of een hop die veel lager of hoger is in alfazuren heb je aan de brouwsoftware nog niets. Een speciaal punt van aandacht is het alcoholgehalte van je bier. Dit kun je als hobbybrouwer met een hydrometer of met een refractometer en de juiste formules eenvoudig bepalen. Het is jammer als je een prima bier gebrouwen hebt maar dat het bier niet gejureerd wordt omdat je een vol procent onder of boven het gewenste alcoholgehalte zit.
Om in de prijzen te vallen bij de Brand wedstrijd moet je binnen de getrokken lijntjes blijven maar ook creatief zijn door een qua smaak opvallend bier te brouwen dat past tussen de lijntjes. Hou daarbij steeds in gedachten dat het bier in de smaak moet vallen bij een groot publiek.

Kloonwedstrijden

Een andere categorie wedstrijden zijn zogenaamde kloonwedstrijden. Eigenlijk zijn dat de makkelijkste wedstrijden. Je hebt te zorgen dat je bier zo dicht mogelijk bij het origineel zit. Een gedegen kennis van de grondstoffen is vereist. Samen met een goed smaakvermogen om het originele bier te analyseren. Als je er in geslaagd bent om een goede imitatie te brouwen weet je op voorhand dat je bij de potentiële prijswinnaars behoort. En als de kloon identiek is kan het haast niet anders dan dat je de prijswinnaar bent…

Bierkenners

De wedstrijden waar uitsluitend ‘bierkenners’ in de jury zitten zijn de lastigste als het gaat om het richten op de jury. Om wat voor bierkenners gaat het? Gaat het om kenners van Belgische bieren? Beergeeks waarvoor een bier niet extreem genoeg kan zijn of mede hobbybrouwers. In feite kun je je op dergelijke wedstrijden lastig voorbereiden. Zeker als het ‘lekkerste’ bier verkozen wordt. Mijn advies: stuur een goed zwaar bier in. Hoe zwaarder hoe meer smaakstoffen in je bier. Dat is toch gewoon lekkerder. :)

 

16-09-2016, Jacques Bertens