Mijn eerste stapjes...

Op een dag besluit je bier te gaan brouwen.
In mijn geval hoorde ik toevallig iemand in mijn omgeving zeggen dat haar buurman bier had gemaakt en op een feestje voor haar had ingeschonken. Het was “niet te zuipen”, en leek in de verste verte niet op H&!n&k&n.

Ik had het gesprek inmiddels al verlaten en beelddenker die ik ben, mijn eerste bier in mijn gedachten al bijna gebrouwen. Wat een gaaf idee!

Waarom heb ik daar nooit eerder aan gedacht? Ik zag ze allemaal al in de koelkast staan, mijn toppers van die tijd. Karmeliet, Duvel, La Chouffe en dat bittere biertje wat een vriend mij een aantal maanden eerder had ingeschonken. Hij had mij verzekerd dat die fijne geur en bitterheid door de hop kwam. Erg lekker maar “hoe heette die ook al weer??”.

Na wat gezwijmel over mijn eigen bier zonk de realiteit weer op zijn plek. Hoe ga ik dat in hemelsnaam voor elkaar krijgen? Nog nooit gedaan. Zal best ingewikkeld zijn. Hoe slim moet je daar voor zijn? Wat heb ik allemaal nodig? Mijn vrouw ziet me al aankomen. Daar heb je hem weer met een nieuwe bevlieging. Ach.. zij vind bier ook lekker, dus dat komt wel goed.

Waar begin je?

Na een paar zoekopdrachten in Google kwam ik bij een paar winkels terecht waar je spullen om te brouwen kunt kopen. Poeh.. wat nu? Bier maken, mouten, hoppen, gisten, flessen, schoonmaakspul, blik, volmout, startpakket zus… startpakket zo?? Wtf!! Wat moet ik nu? Eerst nog maar wat meer verdieping en informatie zoeken op het www voor ik iets ga bestellen wat ik uiteindelijk niet ga gebruiken.

Tussen de google resultaten vond ik ook nog een forum en wat gildes en verenigingen.

De dichtstbijzijnde vereniging is voor mij veel te ver weg. Meer dan een uur met het openbaar vervoer en nog een stuk lopen. Met de auto wordt natuurlijk niks want dan kan er niet geproefd worden. Dat gaat em dus niet worden.

Fora

Een forum. Mmmm ik heb het niet zo op fora. Zijn vaak van die plekken waar mensen zitten die verder geen leven hebben, alles beter weten, geen kennis willen delen en gewoon niet bij mij passen. Ach... nu ik er toch ben toch maar even wat lezen. Ik hoef toch niet direct een account aan te maken dus dat scheelt ook weer.

Drie uur en een behoorlijk aantal zoekopdrachten later was ik helemaal overtuigd. Wat een informatie! Daar heb ik wat aan! Iedereen deelt zonder gedoe al zijn geheimen en lijkt het zelfs leuk te vinden om tot het wetenschappelijke af over bier brouwen te communiceren. Ik hoef bijna niet eens vragen te stellen want bijna alles wat ik wil weten is er al een keer besproken. 

Iemand schrijft dat het voor een beginner leuk is om via een blik brouwsel met brouwen te beginnen. Dat zou een mooie manier zijn om op een praktische manier met het brouwambacht te starten en het proces te leren begrijpen. Het is tevens een relatief goedkope manier om uit te vinden of brouwen wel iets voor jou is. Iets voor mij is??

Heb het afgelopen uur al weer drie nieuwe bieren gemaakt in mijn gedachten en dat telt vast wel….ik ben brouwer…. toch?

Nog een paar keer heen en weer tussen verschillende websites en het forum om te kijken wat ik nodig had... en wat dit mij allemaal zou gaan kosten. Na wat wikken en wegen toch een blik brouwsel en de andere benodigdheden, als een vergistingsvat, schoonmaak spullen en flessen, besteld. Direct starten met volmout brouwen was gevoelsmatig een stap waar ik mij, gezien alle spullen en apparatuur die je hier extra voor nodig hebt, wat langer op wilde voorbereiden. Ik heb er ook direct nog een goed boek over brouwen bij gekozen wat mij op het forum werd aangeraden. Zo besteld…zo gedaan!

Een paar dagen later een grote doos bij de post. Die zelfde avond gelijk mijn eerste bier ‘gebrouwen’.

De weken daarna mijn gistvat vertroeteld. Elk moment van de dag even aan het waterslot geroken en op bepaalde momenten de metingen gedaan om te kijken hoe ver de vergisting was gevorderd.

Ondertussen heb ik ook heel veel gelezen in mijn nieuwe boek en mij toch maar aangemeld op het forum om goed thuis te raken in alle facetten en mogelijkheden van het brouwen.

Keuzes

Poeh… wat een keuzes allemaal. Het is een uitdaging om uit alle informatie goed te filteren wat nou precies bij mij past en praktisch (lees ook financieel) gezien allemaal mogelijk is.

Al doende heb ik inmiddels ook een, bij mijn situatie passende, tactiek bedacht over hoe ik mijn eerste brouwsel in flessen ga krijgen.

Na heel wat geklieder heb ik uiteindelijk zo’n 18 van de oorspronkelijke 20 liter die ik gebrouwen heb in flessen afgevuld. Dat moet volgende keer dus beter.

Ik besluit gelijk om alle dingen, die mis zijn gegaan of waar ik van denk dat het beter kan, op te gaan schrijven. Zo kan ik mij voor mijn volgende creaties goed voorbereiden en zal het vast steeds beter gaan.

Een paar weken later…tsssssjjjjjjj …. aaaaahhhhh.

Heerlijk, niet helder en (gelukkig) zeker geen H&!n&k&n!

Ik kan lopen... 

8-8-2016,  Wolter Jonkman