Klantenservice: 0475 564464

GRATIS verzending boven €75
90% direct leverbaar.
gemakkelijk achteraf betalen
30 dagen retour garantie.
Niet goed geld terug
Vakkundig advies.
 Gratis verzending boven € 75.
 Verzendkosten NL €5,45 < €75.
 Verzendkosten BE €6,95< €75.
 Prijzen incl. BTW.
Door grote drukte bij PostNL lukt het PostNL niet om alle pakketten op tijd te bezorgen. Ivm lockdown is de winkel gesloten, Afhalen mag weer.
Door grote drukte bij PostNL lukt het PostNL niet om alle pakketten op tijd te bezorgen. Ivm lockdown is de winkel gesloten, Afhalen mag weer.
Door grote drukte bij PostNL lukt het PostNL niet om alle pakketten op tijd te bezorgen. Ivm lockdown is de winkel gesloten, Afhalen mag weer.
Naar uw winkelmandje

Uw winkelwagen bevat geen artikelen.

Categoriën

Bier Brouw Blog

Elke maand schrijven de volgende auteurs een kort artikel over bierbrouwen. Hiermee delen ze hun jarenlange ervaring, kennis en enthousiasme over alle aspecten van deze mooie hobby.

Adrie Otte, auteur van het boek 'Verander water in bier'

Jacques Bertens, eigenaar en hoofdbeheerder van het forum hobbybrouwen.nl, auteur van het boek 'Bierbrouwen voor Dummies'

Wolter Jonkman, ABV De Bierkaai, Winnaar ONK 2018

Heeft u ook een zelfgeschreven artikel over bierbrouwen en u wilt deze kennis delen met anderen, stuur ons a.u.b. dan even een bericht. Als uw artikel geplaatst wordt ontvangt u van ons een tegoedbon voor onze webshops van 50 euro.

Onderdelen 11 tot 20 van totaal 27

per pagina
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
Stel een Aflopende Directie in

pH - Jacques Bertens

20 okt. 2017 09:31:35

pH

Deze blog is wat technischer van aard dan de meeste blogs die voor deze website geschreven zijn. Het gaat over het belang of de onzin van het controleren van de pH tijdens het brouwproces. Er zijn hobbybrouwers die sublieme bieren brouwen zonder zich ook maar iets aan te trekken van de pH- waarde van het beslag tijdens het maischen of het koken van het wort. Én er zijn hobbybrouwers die heel secuur aan de gang zijn met pH-meters maar waarvan het uiteindelijke bier tegenvalt. Het beheersen van de pH zegt dus niet alles, maar het kan je wel helpen om het brouwproces in betere banen te leiden.

Lees meer

Bier revolutie

In wat voor een mooie tijd leven wij momenteel. Bijna overal waar je komt in Nederland is er in de horeca een bierkaart. De één nog uitgebreider dan de andere maar met pils alleen kom je er niet meer. Soms zijn de bierkaarten zo bijzonder dat het kiezen een ware opgave is. Voor de beginnende bierdrinker lijkt dit de gewoonste zaak van de wereld. Als die zin in een IPA heeft kan deze kiezen uit verschillende soorten. Zelf behoor ik inmiddels niet meer tot de beginnende bierdrinker. Ik ben helaas van de pils generatie.

Lees meer

Aanslagen en Explosies in de bierwereld!!

Mannen en explosies gaan vaak erg goed samen. Van jong tot oud zijn er heel wat die wel van een mooie fik of ontploffing houden. Het zelf maken hiervan is voor velen ook geen geheim.
Waarom doen we dan zo ingewikkeld over explosief bier?
Het mooiste is een explosief lekker bier en waar iedereen over praat. Leuk toch als mensen jouw hobby-brouwsel in dezelfde zin met bieren van Tommy Chef of de Moersleutel noemen? (Sorry als jouw brouwerij naam hier niet bij staat maar dit waren de eerste twee die mij te binnen schoten)
Ook de explosieve verkoop van jouw bier nadat je een goed doordacht en beproefd recept commercieel op de markt hebt gebracht klinkt aanlokkelijk. Toch?

Lees meer

Normaal bier - door Adrie Otte

4 aug. 2017 10:57:17

Normaal bier 

Het komt er niet heel vaak van, maar als het even kan pik ik in de zomer graag een bierfestivalletje mee. Lekker in het zonnetje genieten van een paar voor mij onbekende biertjes samen met andere biergenieters. Er zijn slechtere manieren om een vrije dag door te brengen.

Zo was ik in juni op het Deventer bierfestival. Een leuk, niet al te grootschalig festival met een heleboel kleine, ambachtelijke brouwerijen. Sommige kwamen uit de buurt, maar de meeste kwamen van wat verder.

Opvallend op het festival vond ik dat de tijd dat bierfestivals bevolkt werden door oudere mannen met iets teveel buik voorgoed voorbij is.

Lees meer

Mout de basis van je bier

Het zal weinig hobbybrouwers zijn ontgaan dat er de laatste jaren in Nederland een heuse bierrevolutie gaande is. Tal van nieuwe brouwerijen openen hun deuren. Achter veel van die brouwerijen gaan hobbybrouwers schuil. In een vorig blog ben ik daar al op ingegaan.
Het is niet zo dat alle nieuwe brouwerijen allemaal hetzelfde bier brouwen. Er is een grote verscheidenheid aan bieren. Nog steeds worden veel traditionele bieren gebrouwen zoals een witbier, dubbel en tripel maar het  zijn vooral de hoppige bieren die in opkomst zijn. Het leidde zelfs tot een heus hoptekort. Hiervoor was zelfs aandacht in de landelijke pers. In de vakliteratuur voor de professionele brouwerijen zie je dat nu ook veel gepubliceerd wordt over hop en vooral over koudhoppen. 

Lees meer

Bier op Vakantie

 Het is zo ver!! We hebben ijsheiligen gehaald en het is uit met de ijs en sneeuwpret. Ik kijk nu al reikhalzend uit naar de zomerperiode. Lekker op vakantie!! Het werk even aan de kant en nog meer tijd voor leuke bezigheden met de familie. Hopelijk wordt het mooi weer.

Lees meer

Weg met de hokjesgeest

Laat ik beginnen met toe te geven dat ik een haat-liefde verhouding heb met bierstijlen (ja, bierstijlen; biertypen zitten aan de bar) en dat ik worstel met hoe met het concept wordt omgegaan, helemaal met het oog op wedstrijden.

Lees meer

Commercieel - door Jacques Bertens

17 mrt. 2017 11:20:52

Commercieel

De afgelopen tijd is op de Nederlandse publieke zender NPO 2 de televisieserie te zien “Leven in de brouwerij”. Een hele leuke serie vind ik. Vooral ook omdat ik zo veel bekende gezichten voorbij zie komen. Gezichten die ik ken via mijn hobby. Mensen die ik ontmoet heb tijdens bijeenkomsten voor hobbybrouwers, tijdens forumbijeenkomsten, wedstijden of bierfestivals. Het zijn hobbybrouwers die de stoute schoenen hebben aangetrokken en hun bier commercieel op de markt hebben gezet. En laten we wel wezen wat is er mooier dan jouw bier in de schappen te zien staan bij diverse slijterijen of bij een gerenommeerd biercafé?

Lees meer

De Waarheid - door Wolter Jonkman

22 feb. 2017 13:34:57

De Waarheid...en niets dan de Waarheid!

Ik heb het zijdelings al eens eerder over “de Waarheid” gehad in één van mijn vorige artikelen. Dit is een intrigerend setje woorden.
In het dagelijks leven kom je dit begrip natuurlijk al veelvuldig tegen en afhankelijk van de in de context geldende normen en waarden krijgt “de Waarheid” haar gewicht. In bepaalde gevallen is het de niet te vermijden standaard en leidt het soms tot hele vervelende situaties als men zich er niet aan houd. Hierbij belanden onder andere vertrouwen, geloof, hoop en liefde op de vuilnisbelt met ruzies, oorlogen, wanhoop en scheidingen als gevolg.
In andere situaties is “de Waarheid” niets meer dan de mening of overtuiging van degene die het meldt. Of het in deze gevallen ook echt de waarheid is hangt vaak af van, of de melder een bepaalde status heeft, de slimste is of het in de praktijk aantoonbaar met succes heeft ervaren.
De waarheid voor ons brouwers bestaat vaak uit een samenraapsel van de laatstgenoemde vorm.

Lees meer

Rampspoed - door Adrie Otte

27 jan. 2017 09:15:21

Rampspoed

Als je mensen vertelt dat je zelf bier brouwt, kun je er donder op zeggen dat de vraag komt. “Mislukt het ook wel eens?” Als trotse hobbybrouwer zeg je dan natuurlijk dat jouw bier altijd van superieure kwaliteit is. Helaas is de praktijk wel eens anders. Maar mislukkingen wil je het liefst begraven in de duistere spelonken van de herinnering.
Om de schaamte voorbij te raken, zal ik met jullie een brouwramp van mij delen, want het overkomt ons allemaal.

Lees meer

Onderdelen 11 tot 20 van totaal 27

per pagina
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
Stel een Aflopende Directie in