Ik Proef, jij Proeft, wij hebben geProefd
Bier proeven
Veel bierliefhebbers en brouwers willen zich verdiepen in het proeven van ons geliefde gerstenat. Hoe proef ik? Wat proef ik? Op welke manier ga ik dat doen?
Goed proeven is iets dat je kunt leren. Door het veel te oefenen (doen dus) zorg je dat je steeds bedrevener wordt in het herkennen van verschillende componenten. Je ontwikkeld een referentiekader van smaken en geuren die het steeds makkelijker maakt te bepalen wat je ruikt en proeft.
Om te kunnen duiden wat je waarneemt is het handig je wat meer te verdiepen in hoe je zou kunnen proeven. Bij deze dus een klein beetje theorie met wat praktische tips.
Belangrijk om direct te stellen is, dat het proeven van bier een subjectieve waarneming is. Jij bepaald en beoordeeld zelf wat je beleeft. Je kan dus eigenlijk niet zoveel fout doen. Niet iedereen proeft of ruikt even goed. Sommigen onder ons hebben hier nu eenmaal meer aanleg voor dan anderen.
Externe factoren spelen ook mee bij het vermogen goed te kunnen proeven. Druk je net een sigaret uit of heb je flink gekruid gegeten?Je zal minder goed ruiken en proeven. Ook het proeven in een ruimte waar veel afleiding is zal de concentratie van het proeven afleiden.
Bier proeven doe je door naar het bier te kijken, te ruiken en te drinken. Doe dit ook in deze volgorde.
Daarnaast zijn nog een paar factoren die je kunnen helpen bij het proeven. Wat is het doel dat je hebt met de proeverij? Welke temperatuur hanteer ik voor het te proeven bier, welke volgorde houd ik aan en uit welk glas ga ik dit drinken?