Bier Brouw Blog

Regelmatig schrijven de volgende auteurs een kort artikel over bierbrouwen. Hiermee delen ze hun jarenlange ervaring, kennis en enthousiasme over alle aspecten van deze mooie hobby.

Adrie Otte, auteur van het boek 'Verander water in bier'

Jacques Bertens, eigenaar en hoofdbeheerder van het forum hobbybrouwen.nl, auteur van het boek 'Bierbrouwen voor Dummies'

Wolter Jonkman, ABV De Bierkaai, Winnaar ONK 2018

Heeft u ook een zelfgeschreven artikel over bierbrouwen en wilt u deze kennis delen met anderen, stuur ons dan a.u.b. even een bericht. Als uw artikel geplaatst wordt ontvangt u van ons een tegoedbon voor onze webshops van 50 euro.

 

Gepubliceerde artikelen: 

 

Ik Proef, jij Proeft, wij hebben geProefd - door Wolter Jonkman 

Bier proeven

Veel bierliefhebbers en brouwers willen zich verdiepen in het proeven van ons geliefde gerstenat. Hoe proef ik? Wat proef ik? Op welke manier ga ik dat doen?

Goed proeven is iets dat je kunt leren. Door het veel te oefenen (doen dus) zorg je dat je steeds bedrevener wordt in het herkennen van verschillende componenten. Je ontwikkeld een referentiekader van smaken en geuren die het steeds makkelijker maakt te bepalen wat je ruikt en proeft. 
Om te kunnen duiden wat je waarneemt is het handig je wat meer te verdiepen in hoe je zou kunnen proeven. Bij deze dus een klein beetje theorie met wat praktische tips.

Belangrijk om direct te stellen is, dat het proeven van bier een subjectieve waarneming is. Jij bepaald en beoordeeld zelf wat je beleeft. Je kan dus eigenlijk niet zoveel fout doen. Niet iedereen proeft of ruikt even goed. Sommigen onder ons hebben hier nu eenmaal meer aanleg voor dan anderen. 
Externe factoren spelen ook mee bij het vermogen goed te kunnen proeven. Druk je net een sigaret uit of heb je flink gekruid gegeten?Je zal minder goed ruiken en proeven. Ook het proeven in een ruimte waar veel afleiding is zal de concentratie van het proeven afleiden.

Bier proeven doe je door naar het bier te kijken, te ruiken en te drinken. Doe dit ook in deze volgorde. 
Daarnaast zijn nog een paar factoren die je kunnen helpen bij het proeven. Wat is het doel dat je hebt met de proeverij? Welke temperatuur hanteer ik voor het te proeven bier, welke volgorde houd ik aan en uit welk glas ga ik dit drinken?

Lees meer 

 

Droogte - door Adrie Otte 

Droogte

Op het moment dat ik dit schrijf, (juli 2018) maakt Nederland een periode van extreme droogte door. Ook buiten Nederland houdt de droogte aan. De droogte zorgt voor watertekorten en mislukte oogsten.

Lees meer 

 

Reinheitsgenot - door Wolter Jonkman

Reinheitsgenot?

Vorige week kwam er een discussie voorbij die mijn aandacht trok. Het ging over het toevoegen van ingrediënten aan bier naast de gebruikelijke mout, hop, water en gist.
Wat wordt er zoal aan bier toegevoegd?

Lees meer 

 

Wat zit er in je brouwwater? - door Jacques Bertens 

Wat zit er in je brouwwater?

Mijn blogs stonden de laatste tijd in het teken van water en pH. Ik sluit deze blogserie af met een overzicht van ionen die in je brouwwater zitten en wat het effect is van deze ionen op je bier.

Even ter herinnering. Zouten zijn chemische stoffen die bestaan uit verbindingen tussen ionen, die hun oorsprong vinden in metalen en zuren. Veel zouten zijn goed oplosbaar in water. Als een zout oplost splitst het zich in een positief en een negatief geladen deel. Het deel afkomstig van het metaal is positief geladen en het deel afkomstig van het zuur is negatief geladen. Zowel de positieve als negatieve deeltjes noemen we ionen.
De samenstelling en de hoeveelheid van de ionen bepalen de eigenschappen van je brouwwater. Zoals al eerder geschreven kun je de samenstelling van de opgeloste ionen in het leidingwater vinden op de site van je waterleidingbedrijf.

Lees meer 

 

Fake news - door Adrie Otte

Fake news

Oh, oh, wat wordt er toch een hoop onzin over ons uitgestort. Nieuwssites en kranten zijn niet meer te vertrouwen, om over de sociale media maar te zwijgen. Zo lijkt het. Nog even en er zit niets anders op dan zelf ter plekke te gaan kijken of het gelezen bericht wel klopt. Wij brouwers hebben ook met dit fenomeen te maken. Wat iemand op een forum roeptoetert kan de grootst mogelijke onzin zijn. Of juist een geniale doorbraak. Je weet het niet. Tot je het zelf uitprobeert.

Lees meer 

 

Bokbier: nu beginnen - door Jan Dre Dekker 

Bokbier: nu beginnen

Het is nog niet zo eenvoudig: een brouwkalender onderhouden. Zo brouw ik traditioneel in de kerstvakantie vaak een lentebier en in de zomer een winterbier. Brouwen is óók plannen is een veel gehoorde kreet onder hobbybrouwers. Volgens mijn brouwkalender is het inmiddels tijd om een bokbier te brouwen! Althans, uiterlijk in mei zou hij toch wel gebrouwen moeten zijn als het aan mij ligt. Eerst maar wat eens achtergrondinformatie, dan pas brouwen.

Lees meer 

 

De volgende stap... Een eigen recept - door Wolter Jonkman 

De volgende stap… Een eigen recept

OK, daar ga je dan. Een eigen recept maken. Na alle eerdere brouwsels, die naar aanleiding van andermans recepten, zijn gebrouwen is het tijd om zelf iets in elkaar te gaan flansen. Hoe begin je, waar moet je rekening mee houden en met welk doel ga je dit doen?

Lees meer 

 

Vervolg pH - door Jacques Bertens 

Vervolg pH

In mijn vorige blog heb ik het gehad over het begrip pH, buffers en zouten in het leidingwater. Ik heb erop gewezen dat de pH van ons brouwsel ook afhankelijk is van de mouten die we storten. Ook heb ik de mogelijkheden om de pH aan te passen besproken.
Maar waarom zouden we ons druk maken over de pH-waarde van ons bier? Ik ken kleine commerciële brouwers die zich nooit bekommeren om de pH. Ik brouw goed bier is hun argument en mijn klanten vinden het lekker. Dergelijke reacties verwonderen mij steeds.
Er zijn in ieder geval genoeg redenen om een optimale pH -waarde na te streven. Tijdens het maischen hoort de pH tussen de 5,2 en 5,5 te liggen. Wanneer je aan het koken bent dient deze tussen de 5,0 en 5,2 te zijn.

Lees meer 

 

Zuinig, maar niet goedkoop - door Adrie Otte

Zuinig, maar niet goedkoop

“Ja, maar mijn hobby verdient zichzelf terug!”. Welke hobbybrouwer heeft deze zin nou niet gebruikt ter verdediging van uitgaven tegenover zijn/haar betere helft? En aangezien die betere helft niet meteen de rekenmachine erbij pakt om deze claim te verifiëren, komen we er gemakkelijk mee weg.

Toch is op de centen letten zo gek nog niet. Want een euro uitgespaard op brouwuitgaven, is een euro geïnvesteerd in de relatie (avondje uit, misschien, in plaats van bottelen?). Hier een aantal tips om de uitgaven te beperken.

Lees meer 

 

Slechte bieren - door Wolter Jonkman

Slechte bieren

Afgelopen jaar was ik bij een gerenommeerd Nederlands bierfestival. Met een aantal mensen, die ik op het gebied van brouwen en proeven van bier wel hoog heb zitten, zijn er een behoorlijk aantal bieren geproefd. We kwamen tot de conclusie dat bij ongeveer 50% van de bieren iets niet in de haak was. Diacetyl, vergisting problemen, smaakafwijkingen, slecht gebrouwen, te jong en daarnaast ook slecht gekozen combinaties van verschillende biertypen. Bij het ene bier niet echt een groot probleem maar meer een aantekening. Bij andere bieren moeste we de uiteindelijke conclusie trekken dat het echt onder de maat was.

Als (hobby)brouwer en bierliefhebber was dit op craft-bier gebied een slechte maar toch interessante dag waar je veel van leert. Het, beter, herkennen van afwijkingen wordt in een rap tempo verder ontwikkeld. Dat zou niet gebeuren als je alleen maar goede bieren krijgt voorgeschoteld.

Het is daarnaast een interessant gegeven omdat het, naar mijn mening iets zegt over de razendsnel ontwikkelende markt  op het moment. Blijkbaar staan veel brouwerijen onder tijd en economische gedreven druk. Alles moet in een zo kort mogelijke tijd klaar zijn. Tijd kost geld…geld.. enfin.

Ook de planning van de brouwers lijken niet altijd te kloppen. Gevolg, bieren zijn nog niet volledig op dronk, op een slechte manier vergist en in sommige gevallen zelfs nog niet geheel uitvergist.

Er zijn in ieder geval keuzes gemaakt die het bier niet altijd ten goede komen. Met als gevolg dat de tekortkomingen op het gebied van kennis en kunde van de brouwer direct duidelijk merkbaar worden in het eindproduct.

Lees meer 

 

pH - door Jacques Bertens 

pH

Deze blog is wat technischer van aard dan de meeste blogs die voor deze website geschreven zijn. Het gaat over het belang of de onzin van het controleren van de pH tijdens het brouwproces. Er zijn hobbybrouwers die sublieme bieren brouwen zonder zich ook maar iets aan te trekken van de pH- waarde van het beslag tijdens het maischen of het koken van het wort. Én er zijn hobbybrouwers die heel secuur aan de gang zijn met pH-meters maar waarvan het uiteindelijke bier tegenvalt. Het beheersen van de pH zegt dus niet alles, maar het kan je wel helpen om het brouwproces in betere banen te leiden.

Lees meer

 

Bier revolutie - door Ad van Nuenen

Bier revolutie

In wat voor een mooie tijd leven wij momenteel. Bijna overal waar je komt in Nederland is er in de horeca een bierkaart. De één nog uitgebreider dan de andere maar met pils alleen kom je er niet meer. Soms zijn de bierkaarten zo bijzonder dat het kiezen een ware opgave is. Voor de beginnende bierdrinker lijkt dit de gewoonste zaak van de wereld. Als die zin in een IPA heeft kan deze kiezen uit verschillende soorten. Zelf behoor ik inmiddels niet meer tot de beginnende bierdrinker. Ik ben helaas van de pils generatie.

Lees meer 

 

Aanslagen en Explosies in de bierwereld! - door Wolter Jonkman

Aanslagen en Explosies in de bierwereld

Mannen en explosies gaan vaak erg goed samen. Van jong tot oud zijn er heel wat die wel van een mooie fik of ontploffing houden. Het zelf maken hiervan is voor velen ook geen geheim.
Waarom doen we dan zo ingewikkeld over explosief bier?
Het mooiste is een explosief lekker bier en waar iedereen over praat. Leuk toch als mensen jouw hobby-brouwsel in dezelfde zin met bieren van Tommy Chef of de Moersleutel noemen? (Sorry als jouw brouwerij naam hier niet bij staat maar dit waren de eerste twee die mij te binnen schoten)
Ook de explosieve verkoop van jouw bier nadat je een goed doordacht en beproefd recept commercieel op de markt hebt gebracht klinkt aanlokkelijk. Toch?

Lees meer 

 

Normaal bier - door Adrie Otte

Normaal bier 

Het komt er niet heel vaak van, maar als het even kan pik ik in de zomer graag een bierfestivalletje mee. Lekker in het zonnetje genieten van een paar voor mij onbekende biertjes samen met andere biergenieters. Er zijn slechtere manieren om een vrije dag door te brengen.

Zo was ik in juni op het Deventer bierfestival. Een leuk, niet al te grootschalig festival met een heleboel kleine, ambachtelijke brouwerijen. Sommige kwamen uit de buurt, maar de meeste kwamen van wat verder.

Opvallend op het festival vond ik dat de tijd dat bierfestivals bevolkt werden door oudere mannen met iets teveel buik voorgoed voorbij is.

Lees meer 

 

Mout de basis van je bier - door Jacques Bertens 

Mout de basis van je bier

Het zal weinig hobbybrouwers zijn ontgaan dat er de laatste jaren in Nederland een heuse bierrevolutie gaande is. Tal van nieuwe brouwerijen openen hun deuren. Achter veel van die brouwerijen gaan hobbybrouwers schuil. In een vorig blog ben ik daar al op ingegaan.
Het is niet zo dat alle nieuwe brouwerijen allemaal hetzelfde bier brouwen. Er is een grote verscheidenheid aan bieren. Nog steeds worden veel traditionele bieren gebrouwen zoals een witbier, dubbel en tripel maar het  zijn vooral de hoppige bieren die in opkomst zijn. Het leidde zelfs tot een heus hoptekort. Hiervoor was zelfs aandacht in de landelijke pers. In de vakliteratuur voor de professionele brouwerijen zie je dat nu ook veel gepubliceerd wordt over hop en vooral over koudhoppen. 

Lees meer 

 

Bier op vakantie - door Wolter Jonkman

Bier op Vakantie

Het is zo ver!! We hebben ijsheiligen gehaald en het is uit met de ijs en sneeuwpret. Ik kijk nu al reikhalzend uit naar de zomerperiode. Lekker op vakantie!! Het werk even aan de kant en nog meer tijd voor leuke bezigheden met de familie. Hopelijk wordt het mooi weer.

Lees meer 

 

Weg met de hokjesgeest - door Adrie Otte

Weg met de hokjesgeest

Laat ik beginnen met toe te geven dat ik een haat-liefde verhouding heb met bierstijlen (ja, bierstijlen; biertypen zitten aan de bar) en dat ik worstel met hoe met het concept wordt omgegaan, helemaal met het oog op wedstrijden.

Lees meer 

 

Commercieel - door Jacques Bertens 

Commercieel

De afgelopen tijd is op de Nederlandse publieke zender NPO 2 de televisieserie te zien “Leven in de brouwerij”. Een hele leuke serie vind ik. Vooral ook omdat ik zo veel bekende gezichten voorbij zie komen. Gezichten die ik ken via mijn hobby. Mensen die ik ontmoet heb tijdens bijeenkomsten voor hobbybrouwers, tijdens forumbijeenkomsten, wedstijden of bierfestivals. Het zijn hobbybrouwers die de stoute schoenen hebben aangetrokken en hun bier commercieel op de markt hebben gezet. En laten we wel wezen wat is er mooier dan jouw bier in de schappen te zien staan bij diverse slijterijen of bij een gerenommeerd biercafé?

Lees meer 

 

De Waarheid - door Wolter Jonkman 

De Waarheid...en niets dan de Waarheid!

Ik heb het zijdelings al eens eerder over “de Waarheid” gehad in één van mijn vorige artikelen. Dit is een intrigerend setje woorden.
In het dagelijks leven kom je dit begrip natuurlijk al veelvuldig tegen en afhankelijk van de in de context geldende normen en waarden krijgt “de Waarheid” haar gewicht. In bepaalde gevallen is het de niet te vermijden standaard en leidt het soms tot hele vervelende situaties als men zich er niet aan houd. Hierbij belanden onder andere vertrouwen, geloof, hoop en liefde op de vuilnisbelt met ruzies, oorlogen, wanhoop en scheidingen als gevolg.
In andere situaties is “de Waarheid” niets meer dan de mening of overtuiging van degene die het meldt. Of het in deze gevallen ook echt de waarheid is hangt vaak af van, of de melder een bepaalde status heeft, de slimste is of het in de praktijk aantoonbaar met succes heeft ervaren.
De waarheid voor ons brouwers bestaat vaak uit een samenraapsel van de laatstgenoemde vorm.

Lees meer

 

Rampspoed - door Adrie Otte

Rampspoed

Als je mensen vertelt dat je zelf bier brouwt, kun je er donder op zeggen dat de vraag komt. “Mislukt het ook wel eens?” Als trotse hobbybrouwer zeg je dan natuurlijk dat jouw bier altijd van superieure kwaliteit is. Helaas is de praktijk wel eens anders. Maar mislukkingen wil je het liefst begraven in de duistere spelonken van de herinnering.
Om de schaamte voorbij te raken, zal ik met jullie een brouwramp van mij delen, want het overkomt ons allemaal.

Lees meer

 

Wat voor auto rijd jij? - door Jacques Bertens 

Wat voor auto rijd jij?

Hobbybrouwers heb je in allerlei soorten en maten. Sommigen maken er een sport van om zo goedkoop mogelijk een biertje te maken. Anderen vinden het een uitdaging om een zo goed mogelijk bier te brouwen. Die maken geen bier (zoals je alles kunt maken) maar Brouwen Bier.
En verder heb je brouwers en bouwers. De laatste soort is soms minder geïnteresseerd in het brouwproces maar vinden het fantastisch om allerlei apparatuur te ontwikkelen. Ik ken zelfs een hobbybrouwer die een paar jaar al zijn vrije uurtjes besteed heeft aan het bouwen van een super de luxe geautomatiseerde brouwinstallatie met een kleine bottelmachine. Een paar maanden nadat het geheel klaar was deed hij alles van de hand. De lol van het bedenken hoe in het klein een professionele brouwerij geïmiteerd kan worden was er af

Lees meer 

 

Brouwen om te drinken of drinken om te brouwen? - door Wolter Jonkman 

Brouwen om te drinken of drinken om te brouwen?

Uit eigen ervaring weet ik dat je als hobbybrouwer een behoorlijke ontwikkeling doormaakt vanaf het moment dat je met het brouwvirus wordt besmet. De één gaat wat sneller dan de ander maar er zijn volgens mij vrijwel geen uitzonderingen wat dat betreft.

Lees meer 

 

Bierbrouwen en de lange arm - door Adrie Otte 

De lange arm

Het gebeurde vlak nadat mijn boek was verschenen met de bijbehorende media-aandacht. Maandagavond, etenstijd. De bel gaat. Zal wel weer een collecte wezen. Maar nee: twee in vol ornaat geüniformeerde heren staan voor de deur. Nog net geen zwaailicht en sirene aan op hun wagen. Aan de overkant gluren de buren tussen de vitrage door om te kijken wie er in de boeien wordt geslagen.

Lees meer 

 

Toeval of toch niet - door Jacques Bertens 

Toeval of toch niet

 Het winnen van een prijs bij een wedstrijd voor hobbybrouwers is een lotje uit een loterij wordt wel eens beweerd, maar is dat zo? In dit artikel kun je lezen hoe je de kans op het winnen van een prijs kunt vergroten.

Lees meer 

 

Giststarter - door Ger Peters 

Maken van een giststarter

Met mijn eerste bier brouwsels heb ik een aantal keren last gehad van een vergisting die er tussentijds mee ophield. De brouwsels die ik maakte waren steeds 20 liter (netto) en ik gebruikte meestal een vloeibare biergist. De vergisting vond altijd plaats in een klimaatkast.

Lees meer 

 

Mijn eerste stapjes - door Wolter Jonkman 

Mijn eerste stapjes...

Op een dag besluit je bier te gaan brouwen. 
In mijn geval hoorde ik toevallig iemand in mijn omgeving zeggen dat haar buurman bier had gemaakt en op een feestje voor haar had ingeschonken. Het was “niet te zuipen”, en leek in de verste verte niet op H&!n&k&n.

Lees meer 

 

Vers - door Adrie Otte 

Vers

Ooit was ik eens in een drogisterij die ook brouwingrediënten verkocht. De spullen lagen op een zolder, het was hoog zomer en de temperatuur op zolder liep tegen de 30°C. Gist, hop en mout lagen of hingen ongekoeld in deze ruimte. Vanzelfsprekend heb ik daar niets gekocht. Je koopt immers ook geen vlees bij een slager die zijn waren ongekoeld in de vitrine heeft liggen.

Lees meer 

Copyright © 2013-heden Goodtimegifts/Brouwstore, Alle rechten voorbehouden. Brouwstore (Onderdeel van Goodtimegifts) | Oceanie 8A | 6014 DB Ittervoort | Telefoon 0475 564464